O ΕΡΩΤΑΣ ΚΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΙΔΙΟ ΣΠΑΘΙ ΒΑΣΤΟΥΝΕ

O ΕΡΩΤΑΣ ΚΙ  Ο  ΘΑΝΑΤΟΣ ΙΔΙΟ  ΣΠΑΘΙ  ΒΑΣΤΟΥΝΕ
ΑΣ ΠΙΟΥΜΕ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΣΙΟΚΟΠΟΥΣ.ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ-ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩΝΕΣ-ΠΟΥ ΔΕ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΗ-ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΝΕΣΕΙΣ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΕΣΕΙΣ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΛΟΓΙΣΕΙΣ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΣΙΤΑΡΕΙΣ-ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΗΣΕΙΣ-ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΑΖΟΥΝ-ΒΡΙΣΚΟΥΝ,ΦΤΙΑΝΟΥΝ,ΨΑΧΝΟΥΝ,-ΓΙΑΤΙ..ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΤΡΕΛΟΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑΛΑΞΟΥΝ....ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ...[Ζάκ Κέρουακ].........KAI Ενα κειμενάκι {τόσο ντοστογιεφσκικό τού Λαφάργκ Πού βρήκα τόν πανικόβιο εαυτό μου μέσα σ/αυτό={{{Υγιής στο σώμα και το πνεύμα, αυτοκτονώ, πριν τα ανελέητα γεράματα, που θα μου αφαιρέσουν μία - μία όλες τις ηδονές και τις χαρές της ύπαρξης και θα μ' απογυμνώσουν απ' τις φυσικές και πνευματικές μου δυνάμεις, παραλύσουν την αποφασιστικότητα, καταστρέψουν τη θέλησή μου και με κάνουν βάρος για μένα τον ίδιο και για τους άλλους. Εδώ και χρόνια ανέλαβα την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μου να μην περάσω τα εβδομήντα ... Ζήτω ο Κομμουνισμός! Ζήτω ο Διεθνής Σοσιαλισμός!}}

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

hemingway

o Έρνεστ Χέμινγουεϊ υπήρξε μεγάλος κυνηγός, άπιαστος ψαράς, σπάνιος γυναικοκατακτητής, ταλαντούχος πυγμάχος και πολλά άλλα, όμως πάνω απ' όλα ήταν ένας εκπληκτικός συγγραφέας, τα έργα του οποίου σήμερα αποτελούν αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.


Ο ίδιος ποτέ δεν θέλησε να «κρύψει» τις τεχνικές του για το γράψιμο. Παρόλο που δεν έγραψε ποτέ ένα ολοκληρωμένο βιβλίο, αποκάλυπτε πολλά σε σημειώσεις, γράμματα και άρθρα του. Το 1984 τα συγκέντρωσε όλα ο Λάρυ Φίλιπς και δημιούργησε ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο με τις οδηγίες του Χέμινγουεϊ για την συγγραφή. Παρακάτω θα βρείτε τις εφτά καλύτερες συμβουλές που ελπίζουμε ότι θα φανούν χρήσιμες σε όλους τους επίδοξους μελλοντικούς... Έρνεστ.


1. Για να ξεκινήσεις, γράψε μια αληθινή πρόταση


Όπως λέει ο ίδιος: «Μερικές φορές όταν ξεκινούσα μια καινούργια ιστορία και δεν μπορούσα να προχωρήσω σκεφτόμουν ότι θα έπρεπε να γράψω την πιο αληθινή πρόταση που υπήρχε, όπως κάτι που ήξερα ή είχα δει ή κάτι που είχα ακούσει από κάποιον. Αυτό μου έδινε ώθηση να συνεχίσω».


2. Πάντα να σταματάς στο τέλος της ημέρας ξέροντας τι θα γίνει στην συνέχεια


Η λογική του ήταν ότι δεν έπρεπε να σταματήσεις χωρίς να ξέρεις τη συνέχεια της ιστορίας σου: Πρώτα σκέψου και μάθε τι θα γίνει μετά και έπειτα σταμάτα. Αν το κάνεις κάθε μέρα αυτό όταν γράφεις μια νουβέλα, δεν πρόκεται να κολλήσεις ποτέ. Αυτή είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορώ να σου πω, γι' αυτό να το θυμάσαι καλά».
3. Ποτέ να μην σκέφτεσαι την ιστορία όταν δεν δουλεύεις


«Μ' αυτό τον τρόπο το υποσυνείδητό σου θα συνεχίσει να δουλεύει την ιστορία όλη την ώρα. ΑΝ όμως αρχίσεις συνειεδητά να βάζεις το μυαλό σου να σκέφτεται την πλοκή και την συνέχεια τότε θα το κάνεις να κουραστεί πριν καν αρχίσεις» τονίζει αποδεικνύοντάς το με τις αμέτρητες ενασχολήσεις που είχε κατά τη διάρκεια της ζωής του που τον έκαναν να ξεφεύγει από την μονοτονία του γραψίματος.4. Όταν έρθει η στιγμή να δουλέψεις ξανά, πάντα να διαβάζεις τι έχεις γράψει ως εκείνη τη στιγμή


«Για να διασφαλίσεις την συνέπεια και την συνέχεια στο κείμενο, καλό είναι να τα διαβάζεις πριν αρχίσεις να γράφεις και να διορθώνεις προχωρώντας. Φυσικά αυτό δεν γίνεται όταν έχεις προχωρήσει πολύ, αλλά καλό είναι να πηγαίνεις πίσω δύο με τρία κεφάλαια» τονίζει, ενώ προσθέτει πως στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να διαβάζεις όλο το γραπτό σου.5. Μην περιγράψεις ένα συναίσθημα, φτιάξτο


Όπως αναφέρει ο Χέμινγουεϊ,«το κλειδί δεν είναι μόνο να ακούς και να παρατηρείς τα γεγονότα, αλλά να παρατηρείς και κάθε συναίσθημα που έχουν επιφέρει τα γεγονότα. Μετά να τα ανακαλείς και να ψάχνεις τι σε οδήγησε σε αυτό το συναίσθημα. Μ' αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο ότι θα μπορέσεις να μεταδώσεις ακριβώς το συναίσθημα και στον αναγνώστη».


6. Να χρησιμοποιείς μολύβι


Ο Χέμινγουεϊ συχνά χρησιμοποιούσε γραφομηχανή, αλλά όταν ήθελε να κάνει σοβαρή δουλειά προτιμούσε το μολύβι: «Γράφοντας με το μολύβι, έχεις τη δυνατότητα να μπορείς να βλέπεις αυτά που γράφεις υπό διαφορετικό πρίσμα και να μπορείς πιο εύκολα να διορθώσεις ότι δεν σου αρέσει».


7. Να είσαι σύντομος


Είναι γνωστό πως ο Χέμινγουεϊ ήταν αμείλικτος σε συγγραφείς που δεν ήξεραν πώς να πουν όχι σε μια γραφομηχανή. Όπως τόνιζε, οι νόμοι του πεζού λόγου είναι τόσο σταθεροί και αμετάτρεπτοι όπως αυτών της πτήσης, των μαθηματικών και της φυσικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου